Termelői Magyar Méz

Termeloimagyarmez.hu

Recept kategóriák

TermeloiMagyarMez.hu
- Marci bácsi méhészete -

Id. Dávid Márton
"Marci bácsi"


Dávid Gyula
Dávid Márton
Molnár Andrea

Kapcsolat, elérhetőség
Termelői Magyar Méz
AKCIÓ!

- Akácméz tavalyi áron: 2.050 Ft
(0,97 kg-os üvegben)
- Propoliszos méz -15% akcióban!


- Budapesten ingyen házhozszállítás

RENDELÉS ITT!
Levesek

 

I. Gyümölcslevesek:

 

Meggyleves (klasszikus, régi recept)

 mézeskrémes mézes krémesHozzávalók:

60 dkg magozott meggy (magos gyümölccsel is elkészíthető, állítólag jobb az íze)

2 dl száraz vörösbor (elhagyható)

1 citrom szűrt leve

méz, ízlés szerint (ajánlás: piros bogyós gyümölcsökhöz kiválóan illik a vegyes virágméz)

csipetnyi só

4-5 szem szegfűszeg

kis darab fahéj

2 dl tejszín

2 tojássárgája

Elkészítése:

A meggyet saját levével, a vörösborral, 8 dl hideg vízzel, a citromlével, a sóval és a fűszerzacskóba helyezett fűszerekkel feltesszük főni, és kb. 5 percig forraljuk. Ekkor kiszedjük a fűszereket, a meggy felét szűrőkanállal kiemeljük. Néhány főtt meggyszemet félreteszünk a levesbe, a többit simára turmixoljuk, visszatöltjük a levesbe, s újraforraljuk.

A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, s folytonos kevergetés mellett hozzáöntünk kb. egy csészényi forró levest, majd tovább keverve visszaöntjük a többihez és együtt felmelegítjük (nem forraljuk!). Tálalás előtt mézzel édesítjük, így a méz zamata mellett értékes enzimjei, ásványi sói és vitaminjai is érvényesülnek.

Jégbe hűtve, előhűtött tányéron vagy csészében tálaljuk.

Forrás: www.eletszepitok.hu


Cseresznye krémleves habgaluskával

mézeskrémes mézes krémes

Hozzávalók:

50 dkg cseresznye

méz, ízlés szerint (ajánlás: piros bogyós gyümölcsökhöz kiválóan illik a vegyes virágméz)

1, 5 dl vörösbor (elhagyható)

1 citrom leve

4-5 szem szegfűszeg

1 rúd fahéj

2 dl főzőtejszín

Hozzávalók a habgaluskához:

1 tojásfehérje

1 citrom reszelt héja

tej a főzéshez

méz

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. Forró vízbe tesszük és 4-5 percig forraljuk a szegfűszeges, fahéjas vízben. A gyümölcsöt kiszedjük, egyik felét félretesszük, a másik felét összeturmixoljuk. A főzőlét egy csipet sóval ízesítjük, hozzákeverjük az összeturmixolt cseresznyét, a vörösbort (elhagyható), a citrom levét és a főzőtejszínt. Ha nem lenne megfelelő sűrűségű, habarást készíthetünk hozzá (fél pohár tejfölt keverjünk össze egy evőkanál liszttel csomómentesre, majd 3-4 evőkanál főzőlével keverjük simára és adjuk a leveshez). Kíméletesen, 3-4 perc alatt összeforraljuk, a végén hozzáadjuk a félretett cseresznyét. A levest hagyjuk kihűlni, majd hűtőben behűtjük. Tálalás előtt mézzel ízesítjük.

Habgaluska készítése:

A tojásfehérjét a reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük. Kiskanállal, gyöngyöző, forrásban levő tejbe vagy vízbe szaggatjuk. A galuskákat 1 perc elteltével megfordítjuk, még 1 percig főzzük, és kiszedjük. Tálalásnál a  levesre helyezzük a galuskákat. Mézet csurgatunk rá.

Forrás: www.eletszepitok.hu


Sárgabarack krémleves

mézeskrémes mézes krémes

Hozzávalók:

kb. 50 dkg sárgabarack

5 dkg vaj

méz

1 rúd vanília, vagy 1 tk.  vanília por

1 rúd fahéj

1-2 szem szegfűszeg

1,5 pohár johgurt (pl. görög)

Elkészítése:

A barackokat meghámozzuk: forró vízbe tesszük 1-2 percre, majd áttesszük hideg vízbe,

így könnyen lehúzható a héja. Megolvasztjuk a vajat, beletesszük egy kávéskanál mézet, pirítjuk (karamellizáljuk).

Hozzáadjuk a félbevágott, meghámozott barackot, alaposan összekeverjük a karamellás vajjal, és felöntjük vízzel.

Hozzáadjuk a fűszereket, a vaníliát és felforraljuk. Nem kell sokáig főzni. Botmixerrel pépesítjük.

A joghurtot simára keverjük és apránként, folytonos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró leveshez.

Pár percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Hűtőben hűtsük tálalásig.

Forrás: www.eletszepitok.hu


Őszibarack krémleves (pikáns változat)

mézeskrémes mézes krémes

Hozzávalók:

6 őszibarack

40 dkg mogyoróhagyma

1 dl félszáraz fehér bor

1 chili paprika

1 babérlevél

1-1 ág rozmaring és kakukkfű (szárított fűszer is jó természetesen, de friss fűszer ideális hozzá)

2 dl görög joghurt

kb. 5 dl őszibaracklé

1 evőkanál vaj

Méz

Elkészítése:

Megmossuk az őszibarackot, a chilit kimagozzuk, és a hagymával együtt apróra vágjuk.

Forró vajon megfonnyasztjuk a paprikát a hagymával együtt hozzáadunk 1/3 pohár vizet, bort, beletesszük a fűszereket,

végül az egész barackokat és néhány percig pároljuk. Kivesszük a barackot, kimagozzuk, hozzáadjuk a görögjoghurtot ,

az őszibaracklét és mindezt összeturmixoljuk. Lehűtve tálaljuk. Tálalás előtt mézzel enyhén édesítjük.

Tipp: Ha illatosabban szeretjük, akkor tálalás előtt lehet beletenni összeaprított friss bazsalikomot és kevés kakukkfüvet.

Forrás: www.eletszepitok.hu


Eper krémleves (Urban:Eve receptje)

mézeskrémes mézes krémes

Hozzávalók 2 adaghoz:

diónyi vaj

0,5 kg eper (vagy bármilyen más gyümölcs)

1 rúd vanília, vagy 1 tk. vanília por

2 ek. méz

2 dl tejszín (vagy, joghurt, mascarpone)

Elkészítése:

Kevés vajra rádobom a megmosott, megpucolt, négybe vágott gyümölcsöt,

kicsit megfuttatom őket, majd attól függően öntök alájuk egy kevés vizet,

hogy mennyi levet eresztenek. Hozzáadjuk a vaníliát. Nagyon rövid ideig főzzük.

Felöntjük tejszínnel (vagy a joghurttal, mascarponéval).

A végén botmixerrel ízlés szerint lehet homogenizálni – maradhatnak benne nagyobb darabok,

vagy lehet teljesen krémes is. Díszítsük egész eprekkel a tetejét.

Forrás: www.eletszepitok.hu


Eperkrémleves mézes tejszínhabbal

 mézeskrémes mézes krémesHozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 1 pohár (2-3 dl) sárgabaracklé (vagy más 100%-os gyümölcslé)
  • 5-7 dl epres joghurt
  • 3-4 evőkanál méz
  • A tetejére:
  • tejszín
  • méz

Elkészítés:

Az epret megtisztítjuk, és a gyümölcslével meg a joghurttal krémesre turmixoluk. Hűtőbe tesszük tálalásig.

A tejszínt  habbá verjük, a leves tetejére kanalazzuk, mézzel díszítjük.

Forrás: mindmegette.hu


Mentás áfonya krémleves (főzés nélkül készíthető)

mézeskrémes mézes krémes

Hozzávalók:

kb. 25 dkg áfonya

1 doboz görög joghurt

1/2 csésze tej (lehet növényi is, rizs, mandula, kókusz)

4 friss mentalevél

2 evőkanál méz

1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)

Elkészítése:

A hozzávalókat turmixoljuk össze, a magvakat szűrjük át. Sűrűbb krémet kapunk; adjunk hozzá annyi tejet,

hogy megkapjuk a megfelelő krémleves állagot. Hűtve, friss mentalevelekkel tálaljuk,

a tetejére cseppenthetünk görög joghurtot (vagy zsíros kókusztejszínt).

Forrás: www.eletszepitok.hu


Őszi gyümölcsleves mézzel és fehérborral

Hozzávalók: 4 személyre

- 1 étkezési keményítő
- ízlés szerint méz
- 5 dl édes fehérbor
- 50 dkg gyümölcs vegyesen (alma, körte, szeder, szőlő, szilva, barack, stb.)
- 1/2 citrom

- 1 csipet reszelt gyömbér
- 5-6 szem szegfűszeg
- 1 dl tejszín
- 1 fahéjrúd

Elkészítés:

Felteszünk forrni 5 dl vizet a teatojásba vagy tüllzacskóba zárt fűszerekkel – az összetört fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel.

Egy csipet sót is adunk hozzá, beletesszük a karikára vágott citromot, és 10-15 percig forraljuk.

Ha kész a fűszerkivonat, hozzáadjuk a feldarabolt gyümölcsöket, és beleöntjük a bort is.

Mézzel édesítjük, azután újra felforraljuk, végül besűrítjük a tejszínnel simára kevert ételkeményítővel. Jól behűtve tálaljuk.

Forrás: www.videkize.hu

 


mézeskrémes mézes krémes

II. Zöldséglevesek:

Mézes-fokhagymás sárgarépa-krémleves

Hozzávalók:

  • 4 db nagyobb sárgarépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 nagyobb krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 db leveskocka
  • fehérbors
  • 3-4 babérlevél
  • 1-2 evőkanál méz
  • 1 dl főzőtejszín

Elkészítés:

Nagyon apróra vágom a vöröshagymát, olajon átlátszóra dinsztelem, majd hozzáadom a felaprított sárgarépát, zellert, krumplit. Felöntöm vízzel, beledobom a leveskockát, és még egy kis sót (ízlés szerint). Ebbe belenyomom a fokhagymát, beleszórom a babérlevelet, egy kis fehérborsot.

Amikor már szétfőnek a zöldségek, leveszem a tűzről, és rúdmixerrel krémesítem. Visszateszem a lángra, a mézet és a tejszínt csak ekkor teszem bele. Egy kicsit összeforralom, és tálalom.

Megjegyzés:

Esetleg 1 dl főzőtejszínt még lehet hozzáönteni, szintén a végén. Ne felejtsük el a babérlevelet kivenni turmixolás előtt! Én legutóbb elfelejtettem, de tésztaszűrőn átszűrtem. :-)

Forrás: mindmegette.hu


mézeskrémes mézes krémes

Keleti fűszerezésű, narancsos mézes karotta leves

Hozzávalók:

½ bögre extra szűz görög olíva olaj

1 póréhagyma feldarabolva

1 vöröshagyma feldarabolva

1 kicsi édeskömény feldarabolva

8 nagy sárgarépa, tisztíva, nagyra szeletelve

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 kis darab kb. 2,5cm-es gyömbér megtisztítva és lereszelve

1 tk. őrölt római kömény

½ tk. őrölt kurkuma

½ tk. őrölt koriander

1 csipet fahéj

1 csipet őrölt cayenne bors

3 kakukkfű ágacska, de csak a leveleket használjuk fel

1 narancs facsart leve

2 tk. vegyes virágméz, vagy napraforgó méz

4 tk tahini (szezámmagkrém),

(ehelyett használhatunk joghurtot, tejfölt, tejszínt, mascarponét)

bors

 

Elkészítés:

A vajat, édesköményt, hagymát, póréhagymát, fokhagymát, gyömbért, és sárgarépát tegyük fel egy nagy leveses fazékban.

Fedjük le és izzasszuk meg egy kissé a zöldségeket, úgy kb. 8-10 percig, néha kevergessük meg, nehogy megégjen.

Ezután adjuk hozzá az összes fűszert és a kakukkfüvet, keverjük össze a zöldségekkel, hogy átvegyék az ízeket.

Sózzuk, borsozzuk. Öntsünk rá 1,5 l vizet és adjuk hozzá a narancslevet.

Fedjük le és nagy lángon forraljuk fel. Forrás után vegyük takarékra és 30-40 percig hagyjuk főni a levesünket, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Hozzáadjuk a tahinit, a narancs húst és összekeverjük. Botmixerrel pürésítjük.

Ha túl sűrűnek találjuk,adjunk hozzá még vizet. Kóstoljuk meg és ha kell adjunk még hozzá sót és borsot.

Ha már kihűlt annyira, hogy fogyasztható legyen, ízesítsük mézzel.

Melegen tálaljuk, meglocsolhatjuk olíva olajjal, sárgarépa szálakkal, egy csipet csípős paprikával, vagy paprika szeletekkel és/vagy citrom szeletekkel.

 

Forrás: www.dianekochilas.com

 


mézeskrémes mézes krémes

Currys, almás, mézes karfiolkrémleves, aszalt barackkal és mandulával.

Egy autentikus indiai étel, gazdag és utánozhatatlan ázsiai ízvilággal.

Hozzávalók 6 személyre

Currys fűszerkeverék:

 1/3 bögre (80ml) curry por

1 ek. (15ml) koriander, pirítva

1 ek. (15ml) római kömény, pirítva

1 ek. (15ml) garam masala indiai fűszerkeverék

(A garam masala összetevői - általában: fahéj, babérlevél, római kömény,

koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág.)

1 ek. (15ml) kurkuma

Leves hozzávalók:

 ¼ bögre vaj (60ml)

1 közepes hagyma, tisztítva, apróra vágva

2 db közepes alma, megtisztítva 2,5cm-es kockákra vágva

4 gerezd megtisztított, zúzott fokhagyma

4 ek. curry fűszerkeverék por

1 fej karfiol megtisztítva és virágokra bontva

¼ tk. só

¼ tk. bors

2,5 dl tejszín

4        ek. méz

5        2 ek. citromlé  (facsart)

Karfiol virágok a díszítéshez:

1 bögre (250ml) karfiol virág kb 1,5cm-esre vágva

3 ek. vaj

1 ek. currys fűszerkeverék

¼ tk. só

¼ tk. bors

Korianderes joghurt a díszítéshez:

  • 1 csokor koriander , csak a levelek
  • ½ bögre (125 mL) görög joghurt

Díszítés:

 ¼ bögre (60ml) mazsola 15 percre meleg vízbe áztatva

3 aszalt sárgabarack vékonyra szeletelve

¼ bögre szeletelt mandula, vajon enyhén megpirítva

Menta levelek

Koriander levelek

 

Az étel elkészítése:

Currys Fűszerkeverék:

Helyezzük a hozzávalókat egy fűszer darálóba és daráljuk finomra.

(Nem lesz szükség a teljes mennyiségre)

Leves:

Egy nagy leveses lábasban olvasszuk meg a vajat és adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, és az almát. Dinszteljük 6-8 percig, majd adjuk hozzá a currys fűszerkeveréket és a karfiol virágokat. Dinszteljük további 8-10 percig, gyakori kevergetés mellett. Ízesítsük sóval, borssal. Öntsük fel vízzel kb. 1,2 literrel és főzzük 30 percig, amíg a karfiol megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt és további 15 percig főzzük a levesünket. Vegyük le a tűzről. Egy botmixer segítségével pürésítsük le. Adjuk hozzá a citromlevet és ellenőrizzük az ízeket, ha kell még sózzuk, borsozzuk.

Karfiol virágok a díszítéshez:

2 maréknyi karfiol virágot keverjünk össze currys fűszerkeverékünkkel és sóval borssal. Vajon sütőben 220 fokon 6-8 percig süssünk, amíg enyhén barnára pirul.

Korianderes joghurt a díszítéshez:

  1. Egy csokor koriandert (csak a leveleket) egy pohár (125ml) görög joghurttal pürésítsünk le. Tegyük félre.

Tálalás, díszítés:

Merjünk levest egy tányérba. A leves közepére óvatosan merjünk egy evőkanál korianderes joghurtot és ennek tetejére helyezzük el a koriander virágokat, mandulát, mazsolát, koriander és menta leveleket.

 

Jó étvágyat!

forrás: foodnetwork.ca

      © 2012 - 2017 Termeloimagyarmez.hu - Minden jog fenntartva!     |     Kapcsolat     |     Impresszum