Mézről

Mi is a méz?

mézA méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt termék. Lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú.


Méz, a szuperfegyver

Forrás: kiskegyed.hu

mézA méz igazi kincsestár: különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük – eláruljuk, mindezt hogyan használhatod ki magad is.

A natúr méz rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és hatékony orvosság úgy külsőleg, mint belsőleg használva. Segíti a kalcium-felszívódást, növeli a hemoglobin-számot, kezeli a táplálkozásból eredő vérszegénységet, almaecettel kombinálva jótékony hatással van a gyulladt ízületekre, mindenfajta fertőzésre és légzőszervi megbetegedésre gyógyír, gyorsítja a gyomorfekély gyógyulását, és az allergiák kezelésében is segít. Azonnali energiát ad a cukor káros hatásai nélkül, hasznos segítség álmatlanság, szénanátha, rovarcsípés és fertőzött seb esetén.

A természetes sebgyógyító

A méz nagyon hatékony az élősködők, baktériumok ellen. Természetes antibiotikumokat tartalmaz, amik közvetlenül pusztítják el a mikrobákat. Kívülről alkalmazva is hatásos a sebek kezelésében, amivel kapcsolatban számos kísérletet, kutatást végeztek az elmúlt időkben. Csontig hatoló, ökölnyi méretű fekélyek esetében teljes gyógyulásról számoltak be, és a mézen kívül semmit nem használtak a kezeléskor. A gyógyulás izomvesztés nélkül ment végbe, és a bőr teljesen regenerálódott, hegek és utólagos kezelési igény nélkül. Első-, másod-, és harmadfokú égési sérüléseket is kezeltek vele hasonlóan kiváló eredménnyel: a tiszta sebfelületet mézzel kenték be, majd steril kötéssel zárták le.

Dr. Peter Molan, az új-zélandi Waikato Egyetem professzora már húsz éve végez kutatásokat a méz antibakteriális és antimikrobális hatásaival kapcsolatban. "Megdöbbentő, hogy fájdalom nélkül távolítja el az elhalt hámsejteket és a váladékot a szövetekből, majd stimulálja az új bőrszövet növekedését, és ezzel tökéletes gyógyulást eredményez." - mondja.

Segít a légzőszervi megbetegedéseken

Bolgár kutatók 18000 páciensek végeztek vizsgálatot a méz légzőszervi megbetegedésekre való hatásával kapcsolatban. Azt találták, hogy hatásos a krónikus tüdőgyulladás, az asztmás hörghurut, a krónikus és allergiás arcüreg- és homloküreg gyulladás esetén, valamint kiváló gyógyszer megfázás, influenza, fertőzések, és az általánosan gyengült immunrendszer számára. Míg a cukor teljesen blokkolja az immunrendszer működését, a jó minőségű méz beindítja és erősíti azt.

Hogyan gyógyíts a mézzel?

Égési sérülések - Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.

Álmatlanság - Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Hiperaktivitás - Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörget a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés - Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatólag hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás - Egy szűk evőkanál mézet oldj fel Egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!


Mennyire jó a méz a gyereknek?

méz a gyerknekForrás: kiskegyed.hu

Ugye tudod, hogy a mézet bátran adhatod az egy évnél idősebb gyereknek? Rengeteg módon segíti az egészséget, igazi csodaszer. Nézzük, miért!

A legkisebbek bélflórája még nem áll készen a méz fogadására, allergizáló hatása miatt sem ajánlják egy éves kornál előbb. Utána viszont mindenképpen hasznodra válik ez a csodálatos és természetes "édesség". Használhatod sebekre, torokfájásra, nyugtatónak vagy simán édesítésre, de még az emésztést is segíti.

Értékes energiaforrás

A méznek mintegy 80%-a szénhidrát, ami folyamatosan látja el a szervezetet energiával. Ha kúraszerűen alkalmazod, praktikusabb többször egy-egy kiskanállal elszopogattatni a gyerekkel, hogy ne terhelje egyszerre tömény szénhidráttal a gyomrát. Ugyanakkor nyugodtan használhatod cukor helyett is, hiszen jóval kedvezőbbek az élettani hatásai, és a szervezet sok tekintetben máshogy hasznosítja, mint a finomított cukrot.

Magas az ásványianyag-tartalma

A mézfajták nagy részében 11 ásványi anyag és 17 féle nyomelem található. Együtt vannak jelen azok az anyagok, amelyek segítik egymás felszívódását, ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb részben hasznosulnak az anyagok, mint ha például csak kalciumot itatnál a kicsivel.

Esszenciális aminosavakkal látja el a szervezetet

A fehérjék az élő anyag alapelemei. A folyamatos fehérje-ellátás fontos az immunrendszer és az anyagcsere-folyamatok egészséges működése miatt!  A mézben ugyan mennyiségre nem túl sok a fehérje - 1-3% -, ugyanakkor bizonyos fajták mind a húszféle aminosavat tartalmazzák, azonnal feldolgozható formában.

Vitaminok és enzimek


Bár a méz legnagyobb értékét nem vitamintartalma adja, azért említésre méltó B1-, B6- és C-vitamin tartalma is. A méz elsősorban nagyon sok enzimet tartalmaz, amik létfontosságúak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az enzimek lerövidítik a gyógyulási időt, javítják a vérkeringést, a vér folyékonyságát, felgyorsítják a véralvadást, és segítik a duzzanatok apadását is.

A méz szabályozza a koleszterin-szintet és flavonoid-tartalma miatt antioxidáns hatással is bír (a szervezetben károkat okozó szabad gyököket közömbösíti), gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Enzimjei akadályozzák a kórokozók, baktériumok terjedését, szaporodását, emiatt egyre többet alkalmazzák a gyógyászatban, igazi univerzális csodaszer.

Gyógyszer, táplálékkiegészítő helyett adj inkább egy-egy kanál mézet a gyereknek minden nap!

Mézédes csoda

Forrás: kiskegyed.hu

mézes csodaAki meghűl, fáj a torka, mézes teával kúrálja magát, ám a méz ennél sokkal többre képes. A modern kutatások szerint használhatjuk szív- és májbetegségek, sárgaság és gyomorfekély ellen, emésztési zavarok esetén, illetve bőrbetegségek gyógyítására. Emellett a "szépség elixírje", ezért alapanyagként megtalálható számos kozmetikumban és szépségápolási termékben.

A mézet a méhek virágnektárból és élő növényi részek váladékából állítják elő, miközben egy-egy összetevőjét megváltoztatják. Ettől sűrűsödik be és érik tovább a lépsejtekben. A méz különböző szénhidrátok komplex keverékét tartalmazza. A cukorösszetételt azok a virágok és növények határozzák meg, amelyekről a méhek a nektárt és a virágport gyűjtik. Többnyire minden mézfajtában könnyen emészthető gyümölcscukor (38%) és szőlőcukor (31%) található. A gond csak az, hogy a hazánkban forgalmazott mézfajták jelentős része cukorral dúsított. Ez ellen küzdenének azok a méhészek, akik szeretnék megvédeni a tiszta minőséget, de a vásárlók körében még nem elterjedt, mi a különbség az olcsó és a drágább termékek között. Akár cukorról, akár mézről van szó, mindkettő túl gyorsan emeli meg a vércukorszintet, mindkettő erősen hizlal, és savasít. Csakhogy az aranyló nektár, a semmilyen hasznos elemet nem tartalmazó cukorhoz képest, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Ezért érdemes őstermelői mézet vásárolni, még ha többe kerül is, mint a minden közértben elérhető kétes minőségű árú.

A mézben lévő vitaminok erősítik az immunrendszert: az aranyló nektár tízféle vitamint tartalmaz, többek között C-, B1-, B2-, B6-vitamint, biotint és pantoténsavat. Az általános immunizáló és vitalizáló hatás mellett a B1-vitamin javítja a test cukorfelhasználását, a C-vitamin pedig a vas felhasználásában segít.

Mindemellett a mézben sok ásványi anyag, például kálium, magnézium, kalcium és számos nyomelem (vas, réz, mangán és króm) található. A kálium és a magnézium hatással van a vérnyomásra, illetve az izom- és az idegfunkciókra. A magnézium a B6-vitaminnal együtt csökkenti az érfalak görcseit. A vas a vörös vérfesték (hemoglobin) termelésében játszik szerepet. Bár a méz vastartalma elég csekély, a szintén benne lévő C-vitaminnak, réznek és különböző aminosavaknak köszönhetően ez mégis optimálisan tud hasznosulni.

10 deka mézben 100 mg szabad aminosav van. A testben ezek az anyagok többek között a gördülékeny anyagcsere-folyamatokért felelősek. Az acetilkolin csökkenti a vérnyomást és védi a szívet. A mézben lévő savak étvágygerjesztő hatásúak és serkentik az emésztést, ráadásul hozzájárulnak a bélflóra egészséges működéséhez.


A méz a magyar élelmiszerkönyv szerint

 magyar élelmiszerkönyvA méz minőségi előírásai a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV

Codex Alimentarius Hungaricus

1-3-74/409 számú előírás

Méz

Az előírás az Európai Gazdasági Közösségek Tanácsának 74/409/EGK számú Irányelve alapján készült.

Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 1996.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak hatályára vonatkozó rendelkezéseket az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény tartalmazza.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírásait - az Európai Unió gyakorlatát követve - folyamatosan igazítják a fogyasztói igények változásaihoz, a tudomány és technika újabb eredményeihez. Ezért ezen előírás használata előtt győződjön meg arról, hogy a szöveg időközben nem változott-e. A változásokat a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő közli. Az előírásokat az MSZT Szabványbolt (Budapest IX., Üllői út 25., levélcím: Budapest, Pf. 24, 1450) árusítja.

1. §

1. A méz a mézelő méhek (Apis mellifera) által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekben ömlesztve tárolt, mézzé érlelt termék. Lehet folyékony, viszkózus (sűrűn folyó) és kristályos állagú.

2. A mézek főbb típusai a következők:

a) eredet szerint

virágméz : főleg virágok nektárjából származó méz;

édesharmatméz : leveleken, hajtásokon található édes nedvekből származó méz. Színe a világos zöldesbarnától a csaknem feketéig terjedhet.

b) megjelenési mód szerint

lépes méz : olyan méz, amely a méhek által frissen előállított, fiasítástól mentes, zárt állapotú teljes lépben kerül forgalomba;

darabolt lépes méz olyan lépes méz, amely csomagolva, méretre vágott mézes lépdarabok formájában kerül kereskedelmi forgalomba;

csurgatott méz :olyan méz, amelyet a fiasítástól mentes lépekből, azok felnyitása után kicsurgatással nyernek;

pergetett méz : olyan méz, amelyet a fiasítástól mentes lépekből centrifugálás útján nyernek;

sajtolt méz : olyan méz, amelyet fiasítástól mentes lépek préselésével nyernek.

2. §

A méz csak úgy hozható forgalomba, ha minden tekintetben megfelel ezen előírás és melléklete követelményeinek.

3. §

1. A méz megnevezést csak az 1. § 1. pontjában meghatározott termékre szabad alkalmazni. A méz megnevezés ezen termék megjelölésére kötelező, eltekintve a 6. § a) és b) pontjaiban előírtaktól.

2. Az 1. § 2. pontjában felsorolt nevek csak az ott leírt meghatározások szerinti értelemben használhatók. A részletes minőségi követelmények a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében találhatók.

4. §

A méz megnevezéssel forgalomba hozott termékhez semmiféle idegen anyagot hozzákeverni nem szabad.

5. §

1. A méznek a forgalomba hozatalakor meg kell felelnie a mellékletben felsorolt követelményeknek. A melléklet 2. pontjában a hangamézre és a heremézre előírtaktól eltérően a 3. pont szerinti _ipari méz_ legfeljebb 25%-os természetes eredetű, azaz nem hozzáadott nedvességtartalommal is forgalmazható.

2. További követelmények:

a) az élelmiszerként forgalomba hozott méz gyakorlatilag mentes legyen:

a méztől idegen szerves és szervetlen anyagoktól (pl. penész, rovarok, rovartörmelékek, fiasításmaradványok, homokszemcsék stb.);

b) a méz ne legyen:

idegen ízű vagy szagú,

erjedő vagy pezsgő (erjedésre utaló),

hevített olyan mértékben, hogy a természetes eredetű enzimjei károsodtak, illetve inaktiválódtak,

mesterségesen megváltoztatott savasságú;

c) a méz nem tartalmazhat emberi egészségre ártalmas anyagokat.

3. Csak „ipari méz” megjelöléssel forgalmazható a méz akkor, ha emberi fogyasztásra alkalmas, de:

a) 2. b) pont első három bekezdésében előírtaknak nem felel meg vagy a b) diasztázaktivitása, vagy a hidroxi-metil-furfurol (HMF)-tartalma nem felel meg a mellékletben előírtaknak.

6. §

A „méz” megnevezés vagy az 1. § 2. pontja szerinti bármely megnevezés kiegészülhet az alábbiakkal:

a) növényi eredetre való utalással, ha a méz túlnyomó részben a jelzett növényről származik és rendelkezik az arra jellemző érzékszervi, fizikai-kémiai és mikroszkópos tulajdonságokkal is. A mézek növényi eredetére való utalás alkalmazásának részletes szabályait a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötete tartalmazza.

b) egy regionális, területi, földrajzi eredetre utaló névvel, ha a termék teljes mértékben a jelölt területről származik. A „magyar” földrajzi eredetre, illetve Magyarország bármely földrajzi egységére való utalás részletes szabályait a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötete tartalmazza.

7. §

A méz eredetének, tulajdonságainak, összetételének és hamisítatlanságának ellenőrzésére alkalmas mintavételi és analitikai módszereket a Magyar Élelmiszerkönyv Hivatalos Élelmiszer-vizsgálati Módszergyűjteménye tartalmazza.

8. §

Ez az előírás 1997. január 1-jén lép hatályba.


A méz összetétele

 

100 kg vegyes virágmézben átlagosan a következő anyagok fordulnak elő (kg):

 

Gyümölcscukor

41,0

Szőlőcukor

34,0

Nádcukor (kristálycukor)

2,0

Dextrin

1,70

Melicitóz és maltóz

0,40

Dulcit

0,30

Egyéb cukrok

0,30

Aminosav

0,80

Vitaminok

0,005

Kálium

0,01

Foszfor

0,03

Réz

0,01

Nátrium

0,005

Mész

0,0005

Mangán

0,0006

Vas

0,00006

Kén

0,00004

Enzimek

0,0038

Kolloid anyagok

0,04

Víz

17,00

Egyéb, meg nem határozott anyagok

2,395

Összesen:

100,00

 

Ingyenes házhozszállítás!

Rendeljen a szállítási limiten felül és a vásárolt termékeket Budapesten és környékén otthonába vagy munkahelyére szállítjuk!

Minőségi GARANCIA!

Mikor átveszi a termékünket, megkóstolhatja, és ha nem elégedett vele, visszaadjuk a termék vételárát. Részletesen...

AKCIÓ!

Budapest teljes területén 4.000 Ft felett díjtalan a kiszállítás!