Önök kérdezték

Ha kérdése van, írja meg nekünk az info@termeloimagyarmez.hu e-mail címre és mi válaszolunk rá. Ha közérdekü a kérdése akkor weblapunkon, ha személyes akkor önnek e-mailba.


Van-e olyan diétás méz amit cukorbetegként fogyaszthatok ?

Diétás méz nincs!
A mézben 11 féle cukor fordul elő és bár van olyan mézfajta (pl repce) amiből hiányzik a szacharóz, melyre a legtöbb cukorbeteg érzékeny, de biztonsággal nem ajánlom a méz fogyasztását, mert tiszta fajtaméz nem létezik! A méhek minden adott időpontban nyíló virágról egyszerre gyűjtenek, így cukorösszetétele is igen változatos.
 

 

Minőségileg kifogásolható a méz kristályosodása?

kristályos méz A méz kristályosodása természetes jelenség, annak minőségét nem befolyásolja, nem minőségi hiba. A világon 3 mézfajta őrzi meg folyékonyságát hosszú ideig, ezek egyike a tiszta akácméz! A méz különféle cukrokból áll. A legjelentősebb a glükóz (gyümölcscukor) és a fruktózhoz (szőlőcukor). Ezek aránya határozza meg hogy a méz kristályosodik e, és ha igen akkor milyen hamar.

Vannak olyan kultúrák, elsősorban ahol nincs  jelen az akácméz, ahol a jó méz az amelyik kristályos pl skandináv országokban.

A kristályos méz folyékonysága visszaállítható! Tegyük az üveget napos, meleg helyre, radiátorra vagy meleg vízbe és rövid idő alatt visszaáll az eredeti folyékonyság. Vigyázzunk hogy ne karamellizáljuk meg!

 


Visszaveszik az üres üvegeket?

Fontos számunkra a környezetvédelem és a csomagolóanyagok újrahasznosítása. Viszont ennél fontosabb az élelmiszerhigiénia! Termékeinket új, üveggyárból, raklapon, csomagolva vásárolt üvegekbe csomagoljuk, így biztosak lehetünk a csomagolóanyag tisztaságában. Ha Önöktől vásárlóktól, válogatás nélkül visszavennénk bármilyen üveget, gondos tisztítás után sem lehetnénk biztosak benne hogy pl. egy savanyúságos üveg minden kellemetlen szaga megszűnt e. Így csak és kizárólag tiszta, sajátcímkés üvegeket veszünk vissza.  A visszavett üvegeket ellenszolgáltatás (betétdíj) nélkül tudjuk átvenni. Ennek oka, hogy a visszavett üvegekről a címke eltávolítása, annak mosása olyan költségeket jelent, melyek megközelítik az új üveg árát.


Milyen a hamisított méz?

 A mezhamisításról több formában beszélhetünk:

1. Mikor semmi köze a terméknek a mézhez.

Ilyenkor sűrű folyékony cukorszármazékokat (pl.: izocukor) találunk az üvegben, jó esetben egészségre káros anyagok nélkül. Ez a termék édesítőszer, de nem méz.

2. Mikor a fenti cukorszármazékokhoz, mesterségesen a mézben, méhekben megtalálható enzimeknek megfelelő szintetikus anyagokat adnak és mesterségesen megindul a cukrok átalakulása. Ilyenkor valami kémiailag mosósított cukorszármazék az eredmény, de nem méz.

3. Mikor a méheket cukorral etetik. Ilyenkor a méh valódi mézet állít elő a cukorból, de annak cukor és ásványanyag összetétele nem egyenértékű a nektárból előállított mézzel. Ez olyan mint az a tej ami olyan tehén tejéből készül ami soha nem hagyta el az istállót, tej, de nem az igazi.

Megjegyzem a méhek etetése cukorsziruppal, önmagában nem elítélendő, hisz ezzel a „takarmányozással” segítjük a család fejlődését mikor nincsenek mézelő virágok, illetve így pótoljuk az elszedett mézet, hogy meglegyen a téli eleségük.

4. Mikor nem a címkén feltüntetett fajtájú, vagy helyen gyűjtött mézet kapjuk az üvegben. Ez esetben mézet kapunk, de pl. gesztenye helyett valamilyen vegyes virágmézet, magyar méz helyett kínait stb. Ez már inkább csak becsapás, mint hamisítás.

Vásároljunk megbízható, helyi termelőktől!


Ingyenes házhozszállítás!

Rendeljen a szállítási limiten felül és a vásárolt termékeket Budapesten és környékén otthonába vagy munkahelyére szállítjuk!

Minőségi GARANCIA!

Mikor átveszi a termékünket, megkóstolhatja, és ha nem elégedett vele, visszaadjuk a termék vételárát. Részletesen...

AKCIÓ!

Budapest teljes területén 4.000 Ft felett díjtalan a kiszállítás!