Híreink, aktualitások

A krajnai méh

Krajnai méh (háziméh)

Tudjon meg többet a méhekről! Cikksorozatunk első állomásán a krajnai méh (Apis mellifera carnica pannonica) jellemzői kerülnek terítékre, mely hazánk egyik háziméh fajtája. Jövő héten a méhek fejlődéséről és a méhcsaládok működéséről lesz szó.

A krajnai méhekre  jellemzők:

Elterjedése: Őshonos a Kárpát-medencében, Duna-völgyben Bécstől a Kárpátokig, az Alpok dél Ausztriai részein, a Balkánon és a Dalmát partokon. Az ember jóvoltából és a fajta jó tulajdonságait kihasználva mára Észak és Nyugat-Európa kedvelt alfaja. Ugyanakkor őshonos területeire is behurcoltak más alfajokat, így a tenyésztés, a fajtatisztaság elérése szinte lehetetlenné válik. Mára már csak egyes alpesi medencékben és szigeteken lehetséges a fajtiszta tenyésztés illetve marad a mesterséges megtermékenyítés.

Jellemzői: Küllemre a nagyobb termetű méhekhez tartozik, színe sötét, szőrzete miatt főleg a fiatal egyedek szürkék. A közép-Európai éghajlathoz mindenben jól alkalmazkodott fajta. Bírja a száraz, forró nyarakat és a helyenként akár -30°C-os hideg teleket. Fiasítás mentesen, jól telel és a rövid tavasz alatt hamar eléri a gyűjtéshez szükséges népességet. „A krajnai kifejezetten tavaszi mézelő” ami pont jól igazodik legfontosabb méhlegelőnkhöz, a Fehér akáchoz. Sok betegséget, kártevőt nyugodt telelése, jó tisztítóhajlama és építési ösztöne miatt könnyen megelőz, legyőz. Sajnos az emberek a 70-es  években behurcolták élőhelyére a veroa atkát, mely hathatós emberi beavatkozás nélkül a fajta kipusztulásával fenyegetne. Napjainkban pedig a csávázó szerek és a génmódosított növények megjelenése látszik egyre aggasztóbb kérdésnek.

Hazánkban élő mézelő méh rendszertani besorolása:

Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Család: Méhek (Apidea)
Nemzetség: Méh (Apiss)
Faj: Mézelő (mellefera)

Alfaj: Krajnai (carnica)
Alpopuláció: Pannon (pannonica)

Folytatjuk! :)

Méhviasz gyertya készítése

Méhviasz gyertya készítése mártott technikával

Nagy élmény kicsinek és nagynak, ha saját maga készíthet gyertyát finom illatú méhviaszból, mely 100%-ban természetes anyag, így az égés során a kellemes illaton túl semmi más nem kerül belélegzésre.

Nagyon szép sima, fényes felületű gyertyát készíthetünk a mártogatós technikával.

A méhviaszt meg kell olvasztanunk, ehhez 2 edényre van szükségünk. Sose olvasszuk közvetlenül a méhviaszt, mert az gyulladásveszéllyel jár! Egy lábosban melegítsünk vizet és ebbe állítsunk egy kisebb fém vagy üveg edényt. Mindenképpen olyan edény legyen, amit nem sajnálunk összeviaszozni. Lehet ez egy régi kávékiöntő, vagy egy nagyobb konzervdoboz, vagy egy vastagabb üveg edény is. Igyekezzünk a tűzhely hőmérsékletét úgy beállítani, hogy a víz olvadtan tudja tartani a viaszt, de ehhez minél mérsékeltebb hőmérsékletet igyekezzünk megtalálni.

A kanócok méretre vágásánál vegyük figyelembe, hogy tartanunk is kell, vagy valamire felakasztani, hogy bele tudjuk mártani az olvadt méhviaszba. Gyakori megoldás a páros gyertyakészítés, amikor egy kanócot félbehajtva mártogatjunk.

A kanócok végére köthetünk csavar anyát, hogy súlya legyen és ennél fogva szép egyenes legyen a gyertyánk. Ezt a végén le lehet vágni egy késsel, vagy ollóval. Ha nem használunk nehezéket, akkor az első pár mártogatás után a kezünkkel kiegyenesítjük a gyertya kezdeményünket és utána folytatjuk a mártogatást.

Miután kivettük az olvadt viaszból a gyertyakezdeményt, egy picit hagyni kell dermedni. Lehet hideg vízbe mártani, vagy egyszerűen csak tartani egy ideig. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor pedig érdemes egy tartó állványt szerkeszteni néhány lécből, fakanalakból és erre akasztani, amíg a többi gyertyát újra mártjuk.

Kellemes gyertyakészítést kívánunk!

Méhviasztömböt rendelhet weboldalunkon keresztül: Méhviasz vásárlás

Itt a méhviasz!

Méhviasz

Új termékkel kedveskedünk az ünnepekre tekintettel!

Az adventre és a karácsonyra gondolva mindenkiben él egy hangulat. Például a fenyő, a mézeskalács, a kézműves vásárok forralt bor illata, a színes égők és a gyertyák fénye. Az adventi készülődés és a karácsony hangulatát gazdagíthatja a méhviaszból készült gyertya napfény színű meleg ragyogása és szívet melengető mézes illata.

Ajánljuk figyelmükbe 0,45 kg-os kiszerelésű méhviasztömbünket, mely kiválóan alkalmas gyertya készítéséhez, mártott vagy öntött technikával, családi felhasználásra, óvodáknak, iskoláknak, művelődési házaknak ünnepre készülő kézműves foglalkozásokhoz.

Megrendelhető honlapunkon keresztül ide kattintva!

A különböző technikákról írunk részletesebben következő bejegyzéseinkben!

Így készül az akácmézünk (videó)

Akácvirág, méhecske

Érdekességképpen az alábbiakban megtekinthetnek egy rövidfilmet arról, hogyan készül a hungarikumnak számító akácméz a Marci bácsi méhészetében.Az összefűzött képekből kreált anyagot eredetileg japán partnereinknek készítettük a magyar akácméz bemutatására, népszerűsítésére.

Közeleg a Mikulás, a Karácsony!

Lépesméz 4 x 0,25 kg léppel

Lepje meg szeretteit Lépesmézzel!

A csokoládé és cukorka helyett itt az egészséges, különleges édesség a lépesméz, melyet a legtöbb gyermek imád!

Kiemelve néhány előnyös tulajdonságát:

  • megfázás esetén, elrágása alatt hosszan egyenletese hat a torokra
  • ajánlott emésztési zavarok esetén, viasz, magas nyomelem, vitamin és enzimtartalma miatt
  • kiváló segítség arc- és homloküreg gyulladások kezelésénél
  • virágpor allergia megelőzésére és kezelésére is használható

Kiemelt akció!
1,0 kg Lépesméz 4 db 0,25 kg-os üvegben, most 2.800.- Ft helyett 2.200 Ft-ért 21% kedvezménnyel!

További részletek és rendelés leadása ide klikkelve érhető el!

Új weblapunk elindult!

Termelői méz logó üveggel és léppel

Kedves Látogatóink!

Amint Önök is láthatják, megújult honlapunk.

Reméljük, hogy mindenkinek tetszik az új megjelenés és a használata még kényelmesebb lesz. A funkciókat a régi oldalhoz hasonlóra próbáltuk maximiálisan igazítani, hogy ismerős legyen a működés.

A legfontosabb változások:

  • korszerű, átláthatóbb megjelenés
  • egységes minden eszközön, mobilon
  • szeparáltabb rovatok és blokkok
  • új, utca alapú, precízebb cím kezelés és beállítás
  • felhasználónként korlátlan számú cím tárolása, melyből választhat a rendeléskor
  • Újragondolt kosár, rendelés, regisztráció

A meglévő cikkek is folyamatosan frissülnek az új arculathoz, illetve rendszeresen jelentkezünk itt és a facebook oldalon is újdonságokkal, információkkal, hírekkel.

Az alábbi rövid videóban az látható, hogy a kosarat és a rendelést hol találják a megújult oldalon.

Üdvözlettel,

Marci bácsi méhészete

Minden kedves Látogatónknak Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánunk!


A kiszállítás szünetel 2017.12.29. és 2018.01.02. között. Rendelését az új esztendőre leadhatja, ha a tovább gombot választja.

Tovább a termékekhez

Ha a két ünnep között van szüksége mézre, 2017.12.29-én 8:00-12:00 között az Irha u. 31 szám alatt átveheti!

Megközelíthetőség

2017.12.25-én és 2018.01.01-én nincs személyes átvételre lehetőség, megértésüket köszönjük.

Marci bácsi méhészete