Pácok mézzel

Húspácok - ezúttal csirkéhez mézeskrémes mézes krémes

Kiváló pácalap, ha egyenlő mennyiségű olajat eldolgozol ugyanannyi savas anyaggal (ízesített ecet, citrom, bor stb.).

Az olaj megőrzi a hús nedvességét, a savas lé pedig puhítja.

Ízesítheted frissen vágott zöldfűszerekkel (koriander zöldje, petrezselyem, zsálya stb.),

vagy „gyári” szószokkal (szójamártás, Worchestershire-szósz).

A receptek csak irányadóak, a fűszerezésben mindig igazodj a saját ízlésedhez!

Balzsamecetes pác

Keverj össze 2 kávéskanál mézet 1 evőkanál mustárral,

1 evőkanál szójaszósszal és 1 evőkanál balzsamecettel.

Dolgozd össze valamennyi hozzávalót és forgasd meg benne a húsokat.

Hűtőben több óra hosszat hagyd érlelődni.

Gyömbéres mézes pác

1 dl ananászlé, 1 dl narancslé, fél dl méz, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál gyömbérpor.

Dolgozd össze valamennyi hozzávalót és pácold be vele a húst.

Szójás-mézes pác

1 dl fehérbor 1 dl mézzel, fél dl szójaszósszal és fél dl olajjal elkeverve.

Ízesítsd sóval, borssal, 2 összepréselt fokhagymagerezddel.

Valamennyi hozzávalót keverd alaposan össze és fektesd bele a húsokat. 

Citromos-fokhagymás pác

Fél dl frissen facsart citrom levét és lereszelt héját keverd el fél dl olajjal és ugyanannyi fehérborral.

Ízesítsd sóval, borssal, 3 szétnyomott  fokhagymagerezddel és egy csokor, apróra vágott petrezselyemmel.

Valamennyi hozzávalót keverd alaposan össze és forgasd meg benne, pácold vele a húsokat.

Ketchupos-mézes pác

Keverj össze 4 evőkanál ketchupot 4 evőkanál szójaszósszal,

1-1 kávéskanál mustárral, chiliporral és mézzel, valamint 4 evőkanál olajjal.

Dolgozd össze, majd a húsokat kend be ezzel a mázzal.

Forrás: elixironline.hu


Mézes balzsamos pác grillezéshez

Hozzávalók 4 személyre:

    • 1/4 bögre (60ml) méz
    • 1/4 bögre (60ml) balzsamecet
    • 2 ek. növényi olaj
    • 1 ek. szójaszósz
    • 1 ek. magos mustár
    • 1 tk. őrölt kömény  
    • 1/2 tk. chili por  
    • Frissen őrölt fekete bors  

Elkészítés:

Az összes hozzávalót jól összekeverjük, majd beleforgatjuk a rákot,

csirkét, sertést, marhát legalább 15 percre grillezés előtt.

A vastagabb hús szeleteket előbb grillezzük meg és az utolsó pár percben kenjük rá a páclevet,

így szép karamelles lesz a hús és nem fog megégni.


forrás: www.kitchendaily.com , Gena Know grillezés szakértő

 


Chilis sörös mézes csirke nyárs


Pác:
1/2 bögre (120ml) világos sör
2 ek. Worcestershire szósz
3 ek. méz
1 ek. szójaszósz
1 ek. növényi olaj
2 ek. chili por
1 ek. dijoni mustár
3 gerezd zúzott fokhagyma

Csirke:
20dkg filézett csirkemell a bőre nélkül 2,5cm-es darabokra vágva

1 citrom 8 szeletre vágva
4-6 db bambusz, vagy fém nyárs

Első körben: egy nagy tálban leverjük össze a pác hozzávalóit.

Forgassuk bele a hús darabokat és minimum 15 percig, de jobb esetben 2 órán át hagyjuk összeérni az ízeket.

A pácolási idő leteltével vegyük ki a hús darabokat a pácból.

 

Következő lépés: izzítsuk be a grillrácsunkat közepes hőmérsékletűre. Tűzzük a húsokat a nyársakra úgy, hogy mindig citromkarikával kezdjünk és az legyen az utolsó is a nyárson.

 

Utolsó lépés: grillezzük a nyársakat 6-6 percig minden oldalán.

 

Forrás: genaknox.com

 


mézeskrémes mézes krémes

Mézes-mustáros pácban érlelt hús

Hozzávalók:

  • 8 nagyétkű részére:
  • 2 kg sertéskaraj vagy -tarja
  • A páchoz:
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 12 evőkanál méz
  • 5 evőkanál csípős mustár
  • 8 evőkanál hagyományos mustár
  • 8 evőkanál worchester szósz
  • 8 evőkanál szójaszósz
  • őrölt bors
  • 2-3 babérlevél
  • fél dl olaj

Elkészítés:

A hagymát lereszelem vagy apróra vágom. A hozzávalókkal együtt egy nagy tálban összekeverem.

A 20-25 dkg-os szelet húsokat enyhén kiklopfolom, hogy a rostjai lazuljanak és könnyebben felvegyék a pácot,

majd megkenem-összekeverem a páccal. Legalább 1 éjszakán át hűtőben lefedve érlelem.

A tökéletes ízhatás érdekében én inkább 2 éjszakát javasolnék.

Közben egyszer átfordíthatjuk. Grillen vagy serpenyőben sütöm.

Forrás: mindmegette.hu


 Mézes-rozmaringos bárány:

 

2 kg húsra: 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 5 kis ág rozmaring apróra vágva,

3 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj, 2 dl fehérbor, só, bors.

A fűszereket a méz kivételével elkeverem, és bekenem vele a gerincet, lapockát.

Lassú tűzön sütöm, és elkészülés előtt pár perccel finom mézbe mártott tollal bekenegetem, nehogy odaégjen.

 

Forrás: malackaraj.blogspot.com