Lépesméz jellemzői, felhasználásaMiről gyűjtik:

A lépes méz, gyakorlatilag akácméz, mely nincs kipergetve a lépből.


Hol gyűjtik:

Akácmézünk és így lépes mézünk is elsősorban az alföld (Kiskunsági Nemzeti Park) területéről  és a Dunakanyar védett természeti területeiről származik.


Mikor gyűjtik:

Akác virágzása az időjárás függvényében május első heteire tehető.


Méz megjelenése:

A lépes méz lépben lévő akácméz.

Gyakorlatilag a méhek minden gyűjtött és elraktározott mézet lépes mézként tárolnak, de a piaci igényeknek megfelelően csak akácmézből készült lépes méz kerül forgalomba.

Magát a lépet méhviaszból a méhek készítik. A viasz a méhek „váladéka”. A viaszlép aranysárga színű hatszögletű sejtekből ál, melybe az érett akácmézet a méhek elraktározzák, és mivel a méz hidroszkopos, a későbbi vízfelvétel meggátlása miatt lefedik, viasz és propolisz keverékéből álló szürkés fehér sejtfedéllel.

A lépes méz minden alkotóeleme fogyasztható!


Lépes méz felhasználása étkezési céllal:

A keretes kaptár és a pergetés elterjedéséig (XX. Század eleje) a méz ebben a formában került fogyasztásra.

A lépes mézet ma desszertként vagy különleges édességként fogyasszuk.

Fogyasztáshoz célszerű tányéron apró kockákra vágva tálalni és önmagában fogyasztani. Minden része fogyasztható, de vannak akik a viaszt nem nyelik le, hanem szopogatás rágás után kiköpik.

Másik fogyasztási formája ha üvegből vagy tálból a lép a lépgerincről lekanalazva van fogyasztva, így kevesebb viaszt veszünk szánkba, ami könnyebben lenyelhető.

Ajánlott emésztési zavarok esetén, viasz, magas nyomelem, vitamin és enzimtartalma miatt.


Lépes méz felhasználása terápiás céllal:

Kíváló segítség arc-, és homloküreg gyulladások kezelésénél, illetve virágpor allergia megelőzésére és kezelésére is. A terápia lényege, hogy a lépes mézet mindenestül kell elfogyasztani és a viaszos részt, különösen a sejtfedél viaszt még hosszasan rágógumiszerűen rágcsálni kell. A lépes méz ily módon való fogyasztása által az orrdugulás nagyon gyorsan megszűnik, tüsszögés, viszketés, orrfolyás gyorsan enyhíthető. Még a makacs allergia eltüntetésére is van mód.

Részletesen:

A népi gyógyászat háromféle: enyhe, mérsékelt és súlyos allergiát ismer. Ezek kezelése megelőző, vagy gyógyító lehet.

Az enyhe és mérsékelt virágpor allergia megelőzése:
1 hónappal az allergia szezon előtt kezdjünk el lépes mézet fogyasztani naponta legalább egyszer. Miután a mézet elszopogattuk, a viaszt addig rágcsáljuk, míg el nem fogy a szánkból. A méz mellett a viasz, különösen a sejtfedél viasz rágásának nagy szerepe van az eredményesség szempontjából.

A súlyos virágpor allergia megelőzése:   
3 hónappal az allergia szezon kezdete előtt ajánlott elkezdeni mézet, vagy még inkább lépes mézet fogyasztani minden étkezésnél. Lefekvéskor 1 kanál mézet 1 pohár vízben elkeverni és meginni. 2 héttel az allergia szezon kezdete előtt ezen túl még reggel és este 2 kanál mézet és 2 kanál almaecetet 1 pohár vízben elkeverve ajánlott meginni. Gyakran rágcsálunk sejtfedél csomócskákat, vagyis lépes mézet.

Az enyhe virágpor allergia kezelése:
Heti 3 alkalommal ajánlott lépes méz fogyasztása, vagy 2 kis kanál méz minden étkezéskor.
Ezzel az orr szabadon és szárazon tartható.

Mérsékelt virágpor allergia kezelése:
Az első 2 nap napi 5 alkalommal ajánlott lépes méz fogyasztása. Majd napi 3 alkalommal fogyasztani ameddig szükséges. Itt is lehet a lépes méz helyett mézet használni, de azt akkor minden étkezéshez 2 kis kanállal. (A sejtfedél viasz hatásaazonban kiemelten jó).

A súlyos virágpor allergia kezelése:
Lefekvéskor 1 kanál mézet 1 pohár vízben elkeverni és meginni. Továbbá reggel és este 2 kanál mézet és 2 kanál almaecetet 1 pohár vízben elkeverve ajánlott meginni. Gyakran rágcsálunk sejtfedél csomócskákat, vagyis lépes mézet.

Makacs allergia kezelése:
Heti 3-4 alkalommal lépes mézet fogyasztva a makacs allergia is kikezelhető, de ehhez 3 év is szükséges lehet.

Fentieket D. C. Jarvis doktor A méz és más természetes készítmények című könyvéből vettük.  A könyvben hosszasan taglalja a javulások és gyógyulások eseteit. George D. McGrew kapitány a „The Military Surgeon” folyóiratban ezt írja: „ néhány évvel ezelőtt hasonló tömeges allergiás esetek gyógyításánál a méz és még inkább a lépes méz használata igen jó eredményre vezetett és a mostani eseteknél is ez vált be egyedül a javasolt módszerek közül.” Jarvis doktorra hivatkozva ugyanezen ajánlásokat találtuk meg Gillich István könyvében is, amelyből a hazai
természetgyógyász hallgatókat oktatják.

Továbbá a Közép Európai Apiterápiás tanfolyamon a kínai professzor Li Wanyao, aki 3000 diákot tanít az apiterápia tanszéken és 200-300 beteget kezel az apiterápiás klinikán főként méhszúrás terápiával, szintén a viaszfedél hatásosságáról tett említést a saját allergiás panaszainak kapcsán. Pedig magán is próbálta a méhszúrás és akupunktúra kezeléseket.

Mindezek ismeretében bátorítjuk Önöket is, hogy tegyenek próbát a lépes mézzel a gyönyörű tavaszi és nyári hónapok kellemetlen tünetek nélkül való megélésének reményében.

 

 

Lépesméz vásárlás

Lépesméz
Új termék!
Kapható a következő kiszerelésekben:
kb. 0,22 kg-os műanyag tálcában
🛈 elérhető országos (GLS) szállítással
1.400 Ft (1.400 Ft/db)
0,4 kg-os üvegben, akácmézben
🛈 elérhető országos (GLS) szállítással
2.400 Ft (6.000 Ft/kg)

Hogy áll a mézescsupor?


A 2020-as évben kiszállítást már csak GLS futárszolgálattal vállalunk.

A 12.21. hétfő estig leadott rendeléseket 22-én még feladjuk, amit elvileg 23-án szerdán kézhez kapnak.
Személyesen 12.21-én hétfőn 14:00-18:00 között tudnak vásárolni a 1162 Budapest, Irha u. 31 szám alatt.
2021.01.04-én kezdünk!

Megértésüket köszönjük.

Marci bácsi méhészete

Tovább a termékekhez