Méhviasz jellemzői, felhasználása


Eredete:

A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, saját testük váladékaikból állítják elő.

A viasz kinyerésekor a méhészek a lépeket kiolvasztva, mechanikai szűréssel és ülepítéssel tisztítják meg a szennyeződősektől. Nincs szükség semmilyen vegyi kezelésre!


Megjelenése:

Sárgás színű, szobahőmérsékleten körömmel karcolható, viaszos tapintású.

Színe a szinte fehértől a közép barnáig változhat, a felhasznált lépek, az olvasztás és tárolás módjainak függvényében.


Fizikai tulajdonsága:

Olvadáspontja 62-64 °C. 85 °C-nál magasabbra hevítve színét megváltoztatja. Lobbanáspontja 204,4 °C. Nincs ismert öngyulladó hőfoka. Sűrűsége 15 °C-on 0,958 - 0,970 g/cm³. Szobahőmérsékleten jól oldódik terpentinolajban és a forró alkohol is oldja.

Nagyon rugalmas és tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik.

Melegítéskor felhabzik, futni kezd, a tűzhelyet elérve belobban! Fokozott óvatossággal melegítendő! Oltására ne vizet használjunk, az égő viasz úszik a víz felszínén, a tűzet fojtsuk le!


Összetétele:

A méhviasz számos anyagból álló viaszféle. A fő összetevők: palmitilsav, palmitoleát, hidroxipalmitát, valamint alkoholok oleinsavval alkotott észterei (hosszú, 30-32 szénatomos molekulák) és egyéb palmitátok.

Fő alkotórésze a miricin (65 tömeg%), ami hosszú láncú alkoholok és szerves savak észtere. Ebben a palmitinsav-miricilészter dominál (C15H31–COO–C30H61). Továbbá tartalmaz szabad cerotinsavat (C25H51–COOH), melisszinsavat, és más szerves savakat is, összesen 12 tömeg%-ot. A telített szénhidrogének a teljes tömeg 14%-át, a az alkoholok 1%-át teszik ki. A maradék 6% tartalmazza a méhspecifikus aromákat is. Olvasztás után néhány százalék víz marad vissza. Erre utal, ha felmelegítéskor gőzölögni kezd, vagy állás közben veszít a súlyából.


Felhasználása:

  • Gyertyakészítésre, mely történhet mártással, formába öntéssel vagy viaszlapok feltekerésével. A méhviaszból készült gyertya nem csöpög, valamint szemmel alig látható füstöt bocsát ki. A gyertyabél megválasztása igen fontos!

  • Pecsétek készítéséhez is használható.

  • Fényesítő, impregnáló anyagként cipő és bútorápolókba.

  • A kozmetikában és a gyógyszerészetben krémek, kenőcsök, paszták, folyadékok és rúzsok alkotórésze.

  • Házi orvoslásban, meleg pakolásként a köhögés, megfázás, ízületi fájdalmak, izomfájdalmak kezelésére.

  • Lépesmézként fogyasztva emésztési zavarok kezelésére.

  • Élelmiszerek esetén elsősorban védőburokként és fényesítőanyagként alkalmazzák, de ízanyagként (méz ízű) is használható. Számos sajt felületét méhviasszal vonják be, ugyanis így az jóval tovább eltartható, és a sajtnak különleges ízt kölcsönöz. Gyümölcsök felszínét bevonva véd a mechanikai hatások, a kiszáradás és a penészedés ellen.

  • Modellező viaszként, sí vaszkokba.

  • Növények metszési felületeinek kezelésére.

  • Szoba illatosításra, tömbben elhelyezve vagy gyertyaként elégetve.

Méhviasz vásárlás

Méhviasz
Új termék!
Kapható a következő kiszerelésekben:
kb. 0,45 kg-os tömbben
1.800 Ft (1.800/db)